Методи за диагностика в Аюрведа

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Методи за диагностика в Аюрведа

Според съвременната западна медицина, диагностика означава откриване и определяне на вече развило се, а често дори и явно проявило се заболяване. За Аюрведа това е стадий, много напреднал за навременно лечение. Според тази древна медицина, заболяването трябва да бъде открито много преди да се развие и прояви, за да може ефективно да бъде излекувано. Откриването на ранните признаци на дисбаланс на три-доша, помага за определяне на възможните бъдещи здравословни проблеми. Така, ежедневното наблюдение на езика, пулса, лицето, кожата, очите, устните и ноктите, дава възможност за откриване и ранна диагностика на естеството на нарушението и навременна реакция за възобновяване на равновесието чрез адекватно лечение на причината за заболяването.

Методи за диагностициране
Диагностиката по пулса дава възможност да се открие не само личната конституция – тя говори и за движението на основните енергийни потоци (прана) в тялото, а от там и за състоянието на вътрешните органи. Различните типове пулс носят съответните характерни наименования. Обикновено неравномерният, по-трудно доловим и вълнообразен пулс (наподобяващ движението на „змия”), свидетелства за вата нарушения. Питта пулсът е бърз, възбуден и наподобява скачането на „жаба”. Пулсът кафа е силен и плъзгащ се като „лебед”.

Диагностиката по езика може да даде сведения за цялостното състояние на тялото. На различните зони от езика съответстват различни органи. Например, отпечатъци от зъби по ръбовете му, сочат недостатъчно усвояване на храната от чревния тракт.

Диагностиката по лицето дава сведения за състоянието както на ума, така и на цялото тяло. Линиите и бръчките по лицето са отпечатъци на различните болести и страдания. Те показват в кои части на тялото са стаени емоции и къде вече е започнал болестен процес.
Диагностиката по устните също може да даде сведения за състоянието на цялото тяло. Както устните, така и езика, лицето, очите и редица други органи, използвани за диагностика на баланса в тялото, са разделени от Аюрведа на различни зони, съответстващи на вътрешните органи. Промяната на цвета или формата в тези зони показва наличието на различни проблеми в орагнизма. Например, многобройните бели петна по устните са свидетелство за наличие на храносмилателни проблеми или чревни паразити.

Различните характеристики на ноктите могат да бъдат източник на информация както за личната конституция, така и за състоянието на органите в тялото. Ако ноктите ви имат закривяване в горната си част (тип „клюн на папагал”), това свидетелства за хронична кашлица, проблеми с белите дробове или изобщо кафа нарушения. Недостигът на калций или цинк могат да бъде открити по наличието на бели петна (например, бяло петно на безименния пръст показва, че съществува отлагане на калций в бъбреците), а стъпаловидната нокътна повърхност свидетелства за лошо храносмилане и увреждане на стомашния огън (агни).

За да се направи диагностика по очите, трябва да се изследва тяхната големина и блясък, честотата на миганията, състоянието на клепачите и много други фактори. Изпъкналите очи показват наличие на проблеми с щитовидната жлеза. Малкият ирис свидетелства за ставни проблеми, а възпалението на конюнктивата – за повишена питта.

Целта на Аюрведа е да се постигне равновесие между основните характеристики на тялото – вата, питта и кафа. Както вече споменахме, болестите са резултат от нарушаване на баланса между тях.

Провеждаме нашите занимания в залата на ул.Богомил 31, ет 2.

Адрес на Студиото:

град Пловдив, ул.Богомил 31, ет 2. Телефон:0878 300 250 – Лора Тодорова Email:lalita_pl @ abv.bg
© Copyright 2019 - Йога Студио ОМ