FAQ

Какво е йога?

Думата “йога” произлиза от санскрит и означава “единение, свързване”. Йога е векове наред усъвършенствана система от практики, правила за хармоничен живот и широкообхватна философия. Методите и практиките на йога стъпка по стъпка водят човека към балансиране на всички страни на живота – физическа, емоционална, интелектуална и духовна. Чрез системно и последователно прилагане на йога в ежедневието, човек постепенно опознава себе си, като разкрива и изразява творческия потенциал на цялостната си личност.

Какво представляват различните видове йога – Хатха йога, Джнана йога, Раджа йога, Бхакти йога, Карма йога и т.н.?

Подобно на различните науки, видовете йога изследват, балансират и усъвършенстват различни страни на човешката личност. Чрез добре подредена система от практики за тялото, Хатха йога пречиства, балансира и активизира физическото и енергийното измерение на човека. Практиките на Джнана и Раджа йога са насочени към опознаване и разгръщане на процесите в ума. Целта на Бхакти йога е пречистване, хармонизиране и канализиране на емоционалното измерение на личността. Карма йога е за разбиране и балансиране на взаимодействията между хората чрез осъзнаване на действията в живота. Има и други видове йога, свързани с прилагане на определени практики или с постигане на определено ниво на осъзнаване.

Какво е Сатянанда йога (Satyananda yoga)?

Системата на Сатянанда йога е създадена през 60-те години от съвременния експерт в областта на йога и тантра Свами Сатянанда Сарасвати. Чрез основаната от него Бихарска школа по йога тази система се разпространява по цял свят, като днес включва мрежа от йога организации, йога институт (в Индия) и регионални йога академии в Европа, Северна и Южна Америка и Австралия. Сатянанда йога се основава на опита и познанията на древните традиции, адаптирани към мисленето и потребностите на съвременните хора. Практиките й са насочени не само към тялото, а към хармонизиране и развитие на цялостната личност. Чрез години наред усъвършенствана система от йогийски методи се стреми към балансиране и израстване на човека във всички измерения на живота.

(повече информация можете да намерите на адрес www.yogavision.net)

За какво служат физическите практики в йога?

Йога разглежда човека като цялостна система от тяло, ум и душа. Изпълнявайки физически йога практики веднага повлияваме на цялата система. Практиките за тялото постепенно го правят по-силно, по-гъвкаво и по-здраво. Те балансират и активизират свързаните с функционирането му енергийни потоци, което постепенно довежда до хармонизиране и пробуждане на неизчерпаемия потенциал на човешкия ум и душа.

Какво означава ОМ и какъв смисъл има да го пеем?

В древната традиция на йога ОМ се смята за универсална мантра. Мантра е звук или серия от звукови вибрации с определен физически, психически или духовен потенциал. За мантрата ОМ се споменава още във Ведите, най-древните писания на човечеството, като символ и носител на основополагащата вибрация на Творението. Пеейки я заедно, без напрежение и с осъзнаване, ние “прекъсваме” (образно казано) неспирния мисловен поток от ежедневните дейности и грижи. Това довежда до успокояване и утихване на ума, до усещане за вътрешна хармония и настройване към по-финните измерения на битието. А това е най-добра вътрешна среда, или умствена нагласа, за осъзнато и релаксирано изпълнение на йогийски практики.

На колко години трябва да е човек, за да практикува йога?

В йога няма възрастови ограничения. В нея има практики, отговарящи на потребностите на хората от всяка възраст. От духовна гледна точка, душата ни е вечно млада и жадна за знание и преживяване, които може да постигне практикувайки йога.

Трябва ли да съм вегетарианец, за да практикувам йога?

Не. Вегетарианско хранене би засилило и ускорило ефектите от йога практиките, но не е задължително, особено в началото на обучението.

Какво да нося, когато идвам на курс по йога?

Леки и свободни дрехи, по възможност от естествени материи. Преди практиката е желателно да свалите часовник, гривни, тежки обеци и гердани.

Колко пъти седмично трябва да практикувам йога?

В най-добрия случай и ако искате да постигнете бързи резултати – всеки ден! Но може да започнете и стъпка по стъпка: два пъти седмично, през ден или винаги, когато имате възможност. “И най-дългият път започва от първата направена крачка” (стара китайска поговорка)

Ако прекъсна за известно време, мога ли да продължа с йога и от къде да започна?

Йога е отворена за всички, които искат да я приложат в живота. Ако сте прекъснали и се колебаете – посъветвайте се с добре подготвен учител по йога.

Има ли противопоказания за йога? Кой не трябва да практикува йога?

Да, за някои йога практики има противопоказания, т.е. не са подходящи или не се препоръчват за хора с определени здравословни проблеми или състояния. Затова е добре още от самото начало да се консултирате с йога учителя, като споделите информация за актуалното си здравословно състояние. Най-общо казано, в йога има толкова много и толкова разнообразни практики, че всеки човек, с всякакви здравословни проблеми би имал полза от прилагането им. Но винаги под ръководство и наблюдение на опитен преподавател.

Провеждаме нашите занимания в залата на ул.Богомил 31, ет 2.

Адрес на Студиото:

град Пловдив, ул.Богомил 31, ет 2. Телефон:0878 300 250 – Лора Тодорова Email:lalita_pl @ abv.bg
© Copyright 2019 - Йога Студио ОМ