Групи и курсове

 • Home
 • /
 • Групи и курсове

Терапевтична йога

Заниманията са подходящи за хора със здравословни проблеми, при стрес, напрежение,  преумора, болки в гърба и ставите, за жени в периода на климакс и при остеопороза. Групите са подходящи за начинаещи и хора без опит в йога практиките.

Продължителност на заниманието 1ч. 15 мин.

Асани – леки и достъпни за изпълнение от всички,  балансират опорно-двигателния апарат, огъвкавяват ставите, заздравяват и тонизират мускулите, подобряват кръвообръщението на вътрешните органи.
Релаксация – кратки релаксации, Йога Нидра и практики насочени към релаксация на ума и балансиране на емоциите, които нормализират кръвното налягане и подобряват съня.
Пранаяма – дихателни техники, които енергизират тялото, балансират енергията в Ида и Пинагала нади, успокояват ума.

Практикуват се: коремно, йогийско дишане, Нади Шодхана, Брамари, Уджай пранаяма и др.

Йога за начинаещи

Заниманията се провеждат с интегрален подход,т.е. включват асани, достъпни дори и за хора, които никога не са практикували йога, основни дихателни техники, релаксации, Йога Нидра- специална медитация за освобождаване от вътрешно напрежение и стрес.

Комплекс за малките стави, за огъвкавяване и разгряване на тялото, за пробуждане на жизнената енергия – праната /Паванмуктасана 1/.
Комплекс са храносмилателната система, който подобрява храносмилането и отделителните процеси и заздравява коремните и гръбни мускули/Паванмуктасана 2 /.
Комплекс, който премахва енергийните блокажи по гръбнака- шакти бандхи/Паванмуктасана 3/.
Изпълняват се по-лесни асана от стоеж, огъващи назад от легнало положение и асани от групата на Ваджрасана като : котка/марджариасана/, тигър/вяграсана/, камила/ущрасана/ и др.
В курса се практикуват основни дихателни практики: коремно , гръдно и раменно дишане, пълно йогийско дишане, нади шодхана и уджай.
Запознаване с очистителните практики /шаткарми/  и практикуване на джала нети /измиване на носа  и синусите с вода/  и  тратака /концентрация в пламъка на свещ/.
Във всяко занимание има релаксация или йога „Нидра“.

Заниманията са достъпни за всички, без ограничение на  възраст, пол и физически възможности. Продължителността на едно занимание е 1 час и 15 мин., включва теория и практика.

Интегрална йога

Всички практики в студиото са на основата на Интегрална йога.

Какво е интегрална йога: Практиките в този вид йога разглеждат и приемат човек цялостно и въздействието също е върху всички сфери на човешкото съществувание:

физическо– чрез асаните /йога позите / и очистителните практики, тялото става силно, заздравява се мускулатурата, подобрява се имунитета,
ментално ниво – чрез медитативните практиките на пратяхара, дхарана и дхяна , умът се успокоява, а от там въздействието е и върху нашите емоционални рекции.
емоционално и психическо – когато умът е спокоен, човек може да взима правилните решения, може да достигне  и до своя вътрешен творчески заряд и потенциал.

Практиките в Сатянанда  йога се базират на древните знания от тантра, каквито са Йога Нидра, Антар Мауна, Аджапа джапа и др. и на   йога- хатха йога, раджа йога , крия йога, карма йога, бхакти йога.

Всичко това постепенно ви отвежда в тишината на вътрешния свят, който е източник на спокойствие, духовна мъдрост и свобода.

Групите са  подходящи за всички, които са преминали в курсовете за начинаещи или са се занимавали с йога повече от 6 месеца и желаят да задълбочат търсенията и практиките си в йога. Можете да посещавате, която и да е от групите в зависимост от вашето свободно време.
Заниманията включват:

 • Серията Паванмуктасана 1,2 и 3 – на ниво усъвършенстване и фино осъзнаване
  Асани от хатха йога – по-сложни, изискващи повече гъвкавост и сила,
  Сурия Намаскар – варианти  и Чандра Намаскар /поздрав към Слънцето и Луната/
  Пранаяма (дихателни техники) – Нади Шодхана, Уджай, Капалабхати, Брамари, Бхастрика и др.
  Медитативни практики – за концентрация „Тратак“, за по-дълбока релаксация – Йога Нидра, медитативни техники  като : Кая Стейрям,  Аджапа джапа и Антар мауна, Хридаякаша дхарана и Чидакаша дхарана.
  Практикуват се различни мудри и бандхи.
  Мантра йога – Гаятри мантра за пробуждане на духовната енергия , Махамритюнджая мантра за универсално здраве и 32-те имена на Дурга за премахване на препятствията пред нас, Шанти мантра и др.
  Очистителни практики- Джала нети , Лагу шанкапракшалана- кратко измиване на червата, Кунджал крия и др.

Йога за деца

 Заниманията преминават под формата на игра. Животът за децата на тази възраст е игра. Използват се естествените им физически качества, като гъвкавост и ловкост, работим повече за сила на мускулите  на ръцете, краката и торса. Дихателните практики се леки и достъпни за децата на тази възраст. Заниманието завършва с творческа задача – рисуване на мандали/янтри/, разучаване на песни или други игри развиващи концентрацията им.

Децата стават:

♥ по-силни и гъвкави
♥ научават се да дишат правилно
♥ балансират емоциите си
♥ стават по-концентрирани
♥ научават се да използват различни възможности, за да променят ситуациите в живота
♥ развиват позитивно отношение към себе си и околните
♥ дават свобода на творческата си енергия

Провеждаме нашите занимания в залата на ул.Богомил 31, ет 2.

Адрес на Студиото:

град Пловдив, ул.Богомил 31, ет 2. Телефон:0878 300 250 – Лора Тодорова Email:lalita_pl @ abv.bg
© Copyright 2019 - Йога Студио ОМ