Пет вида дейности за пречистване на тялото

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Пет вида дейности за пречистване на тялото

Очистване на токсините
Всяка форма на лечение, която Аюрведа предлага, трябва да се проведе след предварително очистване на токсините (ама), причиняващи заболяването. Ако лечението се провежда без този първоначален процес, съществува опасност отровите да проникнат още по-дълбоко в тъканите и трайно да ги увредят. Повърхностното лечение може да даде краткотраен положителен ефект, но тъй като не премахва главната причина за страданието, проблемът може отново да възникне под различни други форми.

Отделяне на токсините и тяхното неутрализиране може да се прилага както спрямо психологическия, така и спрямо физическия аспект на заболяванията.
Ако разгледаме емоционалната страна на болестта, ще открием, че подтискането на различни неблагоприятни емоции (ужас, гняв, завист, страх, алчност и т.н.) без тяхното подходящо освобождаване, може да предизвика отделяне на токсини и разрушаване на равновесието в три-доша. Страхът може да повиши вата и да увреди бъбреците. Гневът може да повиши питта и да окаже вредно влияние върху черния дроб. Завистта и алчността могат да повишат капха-доша, както и да предизвикат сърдечни заболявания. Тези чувства могат да бъдат много фини, прикрити или добре маскирани, така че да не можем лесно да ги идентифицираме и забележим у себе си. Затова се препоръчва човек да се държи естествено и да изразява удовлетворяващо за себе си и околните своите чувства. Така, от една страна всеки ще може да се освободи от комплексите за малоценност, самотата, липсата на разбиране от страна на околните и други известни на съвременната психология негативни явления. От друга страна, чрез практикуването на различни йога техники (джапа медитация, асана, пранаяма и т.н.), Аюрведа ни помага да опознаем себе си, да пречистим своята психика (финото материално тяло) и да постигнем освобождение от негативните емоции в момента на възникването им, предотвратявайки тяхното натрупване в различни органи и тъкани на тялото.

Пълното пречистването на тялото включва и грижа за физическия му аспект. Методът на панча-карма дава възможност на грубото физическо тяло да изхвърли и неутрализира токсините. Тъй като човешкият организъм има сложна природа, трайно подобрение и излекуване на заболяването би могло да се очаква само при отчитане на различните психологически и физически страни на проблема. С други думи, методът за пречистване на грубото и фино материално тяло от излишъка на увеличените доши включва панча-карма и методът за освобождаване от натрупаните неблагоприятни емоции.

Методи за физическо очистване
Много заболявания се дължат на прекаленото натрупване на слуз в белите дробове, газове в дебелото черво, слуз и жлъчка в червата. Методите за физическо очистване на посочените органи и свързаните с тях части на тялото се наричат панча-карма. Панча означава „пет”, а карма – „работа, дейност” или пет вида дейности за пречистване на тялото.
Препоръчва се панча-карма да се прави пролет или есен за около месец. Това пречистване може да се повтори най-рано след три месеца, а най-добре – след половин година. След панча-карма е препоръчително отново да се върнем към следването на индивидуалната си диета, съответстваща на нашата конституция. Панча-карма няма да замени правилния начин на живот. Ако след пречистването на организма си, отново се върнем към предишните си нездравословни навици, няма да можем да се насладим на ефекта от лечението.

След провеждането на панча-карма се препоръчва саттва хранителна диета (хранителен режим в съответствие с проявлението на „доброто” – саттва – в материалния свят), тонизираща терапия за подмладяване на тялото (расаяна), съпроводена от асана, пранаяма и мантра медитация – за не по-малко от един месец, а защо не и за цял живот.
Преди провеждане на панча-карма се препоръчва вегетарианска, детоксикираща диета, включваща пресни зеленолистни зеленчуци, сурова храна и подправки като: сух джинджифил, асафетида, кардамон, кимион, кориандър, босилек и фенел, които спомагат за намаляване на ама и пречистват кръвта. По същото време се препоръчва и провеждане на маслена терапия (снехана), при която в цялото тяло се втрива топло сусамово олио, а вътрешно се приема малко количество гхи за не по-малко от една седмица, а за предпочитане – един месец. След провеждане на маслена терапия е добре да се направи парна терапия (сведана), при която в специална камера, пълна с пара от потогонни билки (камфор, евкалипт и/или мента), тялото се пречиства известно време.
Пречистването чрез лечебни клизми (басти) е метод, който може напълно да премахне до 80 % от вата нарушенията. Лекарствените средства, въведени в тялото чрез този метод, проникват в дълбоко разположените тъкани, такива като кости и костен мозък. Така се отстраняват запека; подуването; настинките; сексуалните нарушения; бъбречните камъни; болките в сърдечната област, врата и гърба; повишената киселинност; безсънието; главоболието; ишиаса; ревматизма; артрита; мускулната атрофия; подаграта и много други. Лечебната клизма не трябва да се прилага при хора с разстройство, кървене от правото черво, задух, диабет, тежка анемия, възпалени хемороиди, възпаления на ануса, хронично страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, бременни жени, възрастни хора, а също и деца под седем години.

Въвеждането на лекарствени средства през носа (нася) спомага за отстраняването на нарушенията при движението на прана, които засягат висшите мозъчни, сензорни и моторни функции. Това е метод, за който се изисква опит. Той не бива да се прилага при бременни жени, по време на менструация, след баня и хранене. Чрез масаж с гхи на носната кухина могат да се лекуват заболявания, възникнали поради подтиснати чувства, както и някои проблеми със зрението. При нася, в зависимост от заболяването, може да се използват: гхи – самостоятелно или заедно с билкови отвари (запарка от блатен аир, мирта или босилек); растителни масла със сол (преди това се препоръчва маслен масаж на главата и лицето, както и парни инхалации – при мигрена, сухо гърло и нос, нервност, страх, празнота, негативизъм, схващане на врата, загуба на обонянието); сок от алое или топло прясно мляко (при косопад, конюнктивит, шум в ушите).

Методът на лечебно повръщане (ваман) се използва за изхвърляне на излишната кафа, която е причина за натрупването на слуз в организма. Препоръчително е той да се прилага сутрин, в края на пролетта, при хубаво време и по пълнолуние, но не и по време на менструален цикъл; при сърдечни заболявания; кървене на очи, уши, нос и гърло; бременност; гладуване; измършавяване; застойни явления в белите дробове; затлъстяване; при деца и стари хора. Търсеният ефект се постига след изпиване на голямо количество гореща вода със сол (около един литър) или чай, направен от сладник (Glycyrrhiza glabra), корени блатен аир (Acorus calamus) и т.н. Предизвиква се повръщане, което освобождава подтиснатите чувства. Този метод се препоръчва и срещу астма, диабет, чести настинки, хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, отоци, епилепсия, възпаления на сливиците и т.н. Три дни предварително се приемат три пъти на ден по една кафена чаша растително масло. Поставянето на грейка върху гърдите или гърба спомага за втечняването на кафа. Методът се прилага до изхвърляне на цялото количество поета вода, но без излишно насилване. Обикновено тази течност е жълтеникава, мътна и съдържа пяна – това е капха, настанила се неправилно в стомаха. На същия ден, след ваман, се препоръчва почивка, гладуване, приемане на достатъчно количество топла вода с малко мед и лимон; а на следващия – много внимателно захранване без хляб; тежки, мазни и трудно смилаеми храни (ограничено количество рядка супа, а по-късно и варени зеленчуци).

Най-малко 3 дни след ваман е подходящо да се направи и виречан (приемане на слабителни вещества вечер за предизвикване на лечебно изпразване на червата). За целта се използват: ленено семе (Linum usitatissimum), трипхала – комбинация от три основни билки, използвани в Аюрведа – амалаки (Emblica officinalis), бибитаки (Terminalia belerica) и харитаки (Terminalia chebula), или просто чаша прясно мляко с малко гхи. Този метод се прилага при питта нарушения (констатирано голямо количество жлъчка, натрупана в жлъчния мехур, черния дроб или червата), върху които влияе много добре. Това състояние може да предизвика алергични обриви или кожни възпаления (акне, дерматити), както и много други заболявания. Преди това, коремът може да се затопли с компреси, а правото черво да се намаже със затоплено на водна баня растително масло. Най-доброто време за тази терапия е края на пролетта и лятото. Трябва да се вземе под внимание фактът, че някои слабителни средства (напр. сена, касия остролистна – Cassia acutifolia) могат да увредят вата, тъй като твърде силно възбуждат перисталтиката на червата. Не се препоръчва виречан да се прилага веднага след ваман терапия, при стари хора, обща слабост, остра треска, разстройства, кървене от долните канали или белите дробове.

Методът ракша-мокша (пускане на кръв) не се препоръчва изобщо, тъй като изисква специални познания по аюрведическа хирургия. При него натрупаната на различни места по тялото замърсена кръв се локализира в областта на кръста, откъдето се извежда извън тялото чрез проста хирургическа операция.

Провеждаме нашите занимания в залата на ул.Богомил 31, ет 2.

Адрес на Студиото:

град Пловдив, ул.Богомил 31, ет 2. Телефон:0878 300 250 – Лора Тодорова Email:lalita_pl @ abv.bg
© Copyright 2019 - Йога Студио ОМ