Йога и Аюрведа

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Йога и Аюрведа

Аюрведа е най- древната наука за здраве и дълголетие. Тя е част от ведическите писания и е на повече от 5000 години.Думата Аюрведа е на санскрит и произлиза от „аю”- живот и „веда” – знание. Аюрведа съдържа методи за провеждане на профилактика, диагностика и лечение на различните видове болести, атакуващи грубото и фино материално тяло.Тя е неизменна част от културната и духовна традиция на Индия.

ТРИТЕ ГУНИ са основни характеристики на материята,на природата– САТТВА (добро,чисто), РАДЖАС (страст,възбудимост) и ТАМАС (невежество, тъмнина).

ТРИТЕ ДОШИ са основните характеристики на тялото – вата (въздух и етер), питта (огън и вода) и капха (земя и вода). Те са специфични градивни субстанции, обуславящи реакциите на финото и грубо тяло.

ТРИТЕ ОСНОВНИ ДОШИ:

Вата доша: Изградена е от въздух и етер и се свързва с принципа на действието. Вата управлява всичко в тялото, което се движи – кръв, нервни импулси, отделителни процеси. Хората с преобладаваща вата са непостоянни, леки, с бърз и жив ум. Дисбалансът при тях води до безпокойства, безсъние, запек. За да бъдат в равновесие, се препоръчва да консумират храни, които са топли и влажни, да избягват сухите и студени ястия, напитки и време, да следват определен дневен режим, за да регулират склонността си към импулсивност.

Пита доша: Позната е като огнената доша, въпреки че е съставена от огън и вода. Хората с такава характеристика са енергични, действени натури с изявени лидерски и организационни качества и обичат реда. Тя управлява способността да опознаваме и възприемаме. Излязлата от равновесие пита се проявява като гняв, раздразнителност, осъждане и критикуване на всичко заобикалящо. За да бъде в равновесие, човек с преобладаваща пита е добре да избягва прекалено лютите, кисели и солени храни, да спазва умереност във всичко и да консумира повече охлаждащи храни и напитки.

Капха доша: Състои се от елементите земя и вода и е отговорна за лимфната и ендокринната система, секрецията и т.н. Това е най-устойчивата доша. Хората под нейно влияние се разболяват по-трудно и не губят лесно равновесие, те са любвеобилни и състрадателни. Излизането на капха от равновесие води до увеличаване на телесното тегло, хормонални нарушения и др., а любвеобилността се превръща в нездрава привързаност. Подходящи за капха са диетите с повече изсушаващи и загряващи съставки.

Разбира се, никой не е под влиянието само на една доша. Всеки тип има подвидове, а и човек обикновено е комбинация от трите основни водещи типа, с преобладаваща една, две или три доши. Уникалността винаги се запазва, защото съотношенията никога не са еднакви. Също така, всеки има доша, с която се е родил, и такава, под чието влияние е в момента. Първата се определя от опитен аюрведически лекар и е неизменна, подобно на зодията, а втората може да бъде определена чрез тестове.

ТРИТЕ ОСНОВНИ ВИДА ХРАНИ

Аюрведичната кухня е вегетарианска. В нея се използват и млечни продукти, но яйца, месо и риба не се допускат. Освен това тя класифицира храните на три основни вида, според качествата, полезността и цялостното им въздействие. Първи са сатва храни и се отнасят до всичко, което е добро, свежо, жизнено. Тук влизат зърнените храни, семената, ядките, добре узрелите и пресни плодове и зеленчуци, медът, прясно приготвените млечни изделия и прясното мляко. Следващият вид храни са раджас. Те са свързани с нашите страсти и тук се включват силно изявените пикантни вкусове, стимулантите като чай , кафе и др. Последният вид са тамас храните, които са под знака на невежеството. Тук влизат замразените, консервирани храни, ферментиралите и престоялите, както и загнилите плодове и зеленчуци и месото, рибата и яйцата.

Провеждаме нашите занимания в залата на ул.Богомил 31, ет 2.

Адрес на Студиото:

град Пловдив, ул.Богомил 31, ет 2. Телефон:0878 300 250 – Лора Тодорова Email:lalita_pl @ abv.bg
© Copyright 2019 - Йога Студио ОМ