За дживанмукта

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • За дживанмукта

За дживанмукта

Шри Свами Шивананда

Jivanmukta е освободения мъдрец. Той е свободен докато е още жив. Живее в света, но не е част от света. Той винаги се весели във вечно блаженство на върховната същност. Той е Бог сам по себе си, Бог на земята.

Jivanmukta или напълно развития мъдрец е изпълнен с чиста любов, състрадание, милост, изискана нежност, скрита мощ и сила. Любовта и блясъкът се излъчват чрез брилянтните му очи.

Jivanmukta няма дори и частица себичен интерес в себе си, и е абсолютно освободен от тревоги, затруднения, неприятности, злочестини и мъки, при каквито и да е обстоятелства. Дори когато болката и страданието се закачат за тялото му, проявят се на лицето му, неговият ум никога не се гърчи от тях или техните противоположности. Той не е  роб на своите настроения; винаги е ведър и спокоен. Неговото висше превъзходство е напълно развито; всички божествени атрибути са напълно събудени у него. Всяка една от неговите слабости и ограничения са напълно изгорени.  Той грее в своята първична слава, със своята съществена природа на божествено съзнание. Той излъчва радост и мир навсякъде. Истинското величие на един реализиран йоги е неописуемо. Неговите очи са вдъхновяващи и впечатляващи. Природата му е възвишена, докосването му пречиства; погледът му е милостив, жестовете просветляващи. Той е всезнаещ; притежава интуитивното трансцедентално знание и ясно вижда същината на нещата във всички неща и същества. В негово присъствие вие изпитвате едно дълбоко царство на мир и хармония, огромно издигане и вдъхновение.

Jivanmukta или напълно освободения мъдрец е напълно свободен от егоизъм, страх, съмнение и скръб. Това са четирите важни белези, които отличават кой е достигнал съвършенство. Освободеният мъдрец е абсолютно доволен, има огледално спокоен ум, изпитва постоянно радост и блаженство, притежава свръхсетивно духовно знание и способност да изясни каквото и да е съмнение, което един ученик може да има. Когато някой остане в компанията му, съмненията изчезват.

Jivanmukta не го е грижа дори за нуждите на тялото си. Той не се плаши от смъртта и няма копнеж за живота. Майката природа е неговата покорна и милосърдна сестра, грижеща се внимателно за него. Телесните нужди се разрешават от само себе си. Природата нагажда всичко предварително за него, това става нейно задължение. Балансиран ум, равно виждане, безразличие към двойките противоположности, като например удоволствие и болка, порицание и възхвала, горещина и студ, успех и провал – това са отличителните признаци на един jivanmukta.

Освободеният мъдрец, както светената вода, пречиства другите просто със зърване, докосване и произнасяне на името. Понякога той остава незабелязан, докато друг път е познат за тези, които желаят добруване. Той яде храна предложена му от безкористните  и изгаря техните минали и бъдещи злини и нечистотии. Един освободен мъдрец или светец е източник на върховно знание за душата. Да се притежава компания на jivanmukta (освободен мъдрец) дори и за минута е много по-добре, отколкото да се управлява кралство – неговото присъствие е толкова вълнуващо и вдъхновяващо. Търсете компанията му и еволюирайте. Служете му с вяра и посвещение.

Един jivanmukta може да изостави тялото си по всяко едно време и място. Точно както падащите листа и плодове не зесягат самото дърво, така също смяната на тялото не ще засегне вътрешната същност, която оживява подобно на дървото. Неговите жизнени потоци не заминават нанякъде за трансформация. Те се абсорбират в Brahman след изразходването на съдбата му, резултатите от миналите действия които вече са започнали да дават плодове. Той е освободен от бъдещи прераждания. Jivanmukta е освободен от мрежите на ума и материята. Той е абсолютно свободен, съвършен, независим. Той е абсолютно освободен от омраза, похот, грижи, тревоги и страхове. Всеки със сигурност иска това състояние на блаженство или окончателна свобода. Това е финалната цел на живота, краят на всички човешки стремежи.

Състоянието на един jivanmukta е върховната цел на съществуването. Това състояние е цялостност. Всички желания са изгорени. То е състояние на абсолютно и съвършено задоволсво. Няма достижение по-висше от това; няма блаженство по-голямо от това; няма мърдрост по-висша от него.

Там, на върха на планината от вечна радост, вие можете да видите мъдреца, или jivanmukta, или напълно развития йоги. Той е качил изумителните висини чрез интензивна и постоянна борба. Извършил е сурови, тежки духовни практики. Той е правел дълбока медитация. Прекарвал е безсънни нощи. Имал е дълги бдения по време на няколкото колебливи стадия. Постоянствал е с търпение и усърдие. Превъзмогнал е много трудности, покорил е отчаянието, меланхолията и депресията. Сега е светлина и маяк за света. Не забравяйте, че в тези дни той също се вари подобно на вас в кошмара на раждания и смърт. Вие също можете да качите този връх, ако желаете.

OM TAT SAT

Провеждаме нашите занимания в залата на ул.Богомил 31, ет 2.

Адрес на Студиото:

град Пловдив, ул.Богомил 31, ет 2. Телефон:0878 300 250 – Лора Тодорова Email:lalita_pl @ abv.bg
© Copyright 2019 - Йога Студио ОМ