Магурата
12
мар.

Екскурзия- История и природни феномени 5,6 и 7 май

ЕКСКУРЗИЯ – ИСТОРИЯ И ПРИРОДНИ ФЕНОМЕНИ В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Пловдив- Белоградчик – Видин – Чипровци –  Монтана – Берковица – Вършец

5,6 и 7 май 2018

Туристическа Агенция „Лес- компас“. http://les-kompas.eu   тел/факс: 032 653 096 GSM:0888 204 234, 0897 884 883,  e-mail: les_kompas@abv.bg

Цена 146 лв

Записване  и капаро в размер на 50лв се внася до 20 март   -Лора Тодорова тел. 0878 300 250 или  в Туристическата агенция „Лес-компас“

Останалата сума се внася до 20 април.

Цената включва :

Пътни – пътуваме с луксозен 20 местен автобус, 2 нощувки Видин и Вършец, 1 закуска Видин .

Цената не включва: входни такси за посещаваните туристически обекти-пещера „Магурата“ ще ползваме групов билет, крепостта Баба Вида, Калето край Монтана.

МАРШРУТ:

1 ви ден: Тръгване 7.00 часа от  Пловдив- Белоградчик, Белоградчишки скали, пещера „Магурата“, Видин /н/ хотел „Еос“. Вечеря в ресторантар на хотела, заявена при записването, около 10-12лв.

2- ри ден – Закуска, Разглеждане на крепостта Баба Вида на брега на река Дунав,

Чипровци –  фестивал на Чипровските килими,

Монтана-   крепостта Кастра ад Монтанезиум в местността Калето ,   Берковица, Клисурския манастир, Вършец, Комплекс „Чинарите“/н/.

3-ти ден –  Разходка във Вършец , почивка/ минерален басейн/, тръгване  за Пловдив около 11 часа пристигане около 16 часа.

 

 Описание на обектите, които ще посетим:

Пещера Магурата:

Магурата
Магурата

Намира се на южния склон на карстовия рид Рабишка могила, Западен Предбалкан.Разположена е на около 18 км от Белоградчик в близост до село Рабиша.

Тя е една от най-големите български пещери.  Някои зали имат колосални размери, в една от тях през лятото се провеждат симфонични концерти. Интерес представлява Галерията с рисунките .

Всички зали са свързани чрез галерии и пещерни тунели, има много сталактити, сталагмити и сталактони, а в Триумфалната зала има малко езеро. В Магурата има постоянна температура от 12 °C. Общата дължина на галериите ѝ е 2500 m.

По стените могат да се видят рисунки от няколко исторически епохи. Най-ранните рисунки са от времето на късния палеолит, като има и от времето на неолита; най-новите са от бронзовата епоха и са рисувани между 3000 и 1200 г. пр.н.е. Рисунките изобразяват предимно ловни сцени.

Белоградчишките скали:

 

Белоградчишките скали са скални фигури, високи до 200 m, разположени в Западния Предбалкан, близо до град Белоградчик. Скалите варират в цветове от чисто червено до жълто. Много от скалите имат фантастични форми и са включени в интересни легенди. Те често са наричани на хора или предмети, на които приличат или напомнят.

 

Крепостта Баба Вида:

Баба Вида, наричана също Бабини Видини кули, е средновековна крепост във Видин, разполежена на брега на река Дунав.

Считана е за единствената изцяло запазена крепост в България. Името Баба Вида, с което е известна днес, произхожда от народна легенда.

През Средновековието крепостта е защитавала града от нашественици.

Построена е върху съществуващи основи на римска крепост. Тя е дело на българското строителство. Първите строителни дейности по крепостта датират от края на Първото българско царство. Във византийските хроники е записано, че Видинската крепост издържала на обсада, продължила близо 8 месеца. При тази обсада византийските войски са предвождани от император Василий II. От постройките от онзи период днес са останали сравнително малко. Най-запазени са стената и кулите, които са разположени към река Дунав.

Чипровци:   

Чипровци е разположен в Западна Стара планина  по  горното течение на река Огоста на около 40 км от гр Монтана.

Известен още в дълбока древност  като рудодобивен район – визникнал е като тракийско селище и от тогава датира и рододобива на сребро, олово, желязо и мед.

През септември 1688 г. избухва Чипровското въстание. В местността Жеравица се състояло решителното сражение, където войските на турския васал – маджарския граф Емерик Текели разбили въстаналите българи. Останалите живи се укрепили в Чипровци и в Чипровския манастир, но и тяхната съпротива била сломена. Настъпили нечувана сеч и зверства. Повече от половината население било избито. Голяма част от оцелелите потърсили спасение във Влашко, Маджарско, Хърватско. Градът бил опожарен, опустошен и разорен, след което никога не достига миналото си величие. Чипровци въстава и в 1836 г. и  1837 г. . Жителите му участват и във Видинското въстание през 1850 г.

По време на нашето пребиваване в града се провежда февстивал на Чипровските килими. Ще се запознаем с техните причудливи форми, цветове  и  начин на изработване.

Монтана – крепостта Калето и най-големият на Балканския полуостров язовир Монтана

Крепостта край град Монтана – Кастра ад Монтанезиум, се намира в северозападния край на града, на хълма Калето.

Хълмът е обект на множество археологически проучвания, които разкриват ценна информация за историята на град Монтана.

Името на града е дадено от древните римляни и вероятно идва от думата Монс – планина, но самото селище води началото си още от праисторически времена. Първите обитатели на хълма са живели през каменно-медната епоха.

Римляните се заселват в района в края на І в. н.е., привлечени от богатите залежи на руда и злато по поречието на река Огоста. Те завладяват тракийската крепост и я използват за свои нужди. В този период Монтана се превръща в град – център на провинция Долна Мизия, в който постоянно пребивават военни части.

По времето на Римската империя градът процъфтява. Изграждат се и се поддържат пътища, свързващи Монтана с останалата част на империята. Освен рудодобив и златодобив, основни поминъци по това време са земеделието и занаятчийството.

През ІІІ в. н.е. градът е обект на набези на готски племена. Именно срещу тях е построена крепостта Кастра ад Монтанезиум, върху основите на древната тракийска крепост на хълма Калето.

Днес крепостта е отчасти реставрирана. Съвременният град Монтана се намира в долината, като по този начин оставя възможност хълм Калето да бъде запазен незастроен като своеобразен паметник на древната история.

 

Берковица:

Намира се на 23 км от Монтана в подножието на Стара планина под връх Ком. Известни забележителности са Етнографския музей, Къщата музей на Иван Вазов- свързана с творческия му период в Берковица, когато е работил като съдия в периода 1879 -1880год, църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ – иконите са изписани от Димитър Зограф, която по време на Възраждането е била и училище, Турска (римска) баня. Архитектурно-строителен паметник на културата. Изградена е през 1665 г . върху част от основите на стените на римска къпалня. Строена е след завладяване на Берковския край от римляните.

Клисурски манастир

От Берковица към Вършец  пътят ще ни заведе до  Клисурския манастир, разположен в една от гънките на величествената Стара планина.

Клисурският манастир „Св. Св. Кирил и Методий“ е действащ девически манастир. Той е четвъртия по големина манастир в България. Бил е център за духовен живот още по времето на Втората българска държава (1240 година). През 19 век светата обител бива напълно възстановена. След 2008 година Клисурският манастир с благословението на Видински митрополит Дометиан, бива населен от сестринство с майка игумения монахиня Таисия.

В светата обител има иконописно ателие, в което сестринството изографисва икони по традицията на древната Охридска школа.

Вършец

Град Вършец е разположен в подножието на връх Тодорини кукли, в северните склонове на Стара планина. Известен с топлата си минерална вода и мек планински климат, създаващ благоприятни условия за провеждането на ефективно балнео-климатолечение и профилактика.
В града се намира вторият по големина на Балканския полуостров естествен природен парк след Борисовата градина в София. В центъра на парка се намира местността Иванчова поляна.

Хотелът, в който ще отседнем се намира на красивата алея с огромни чинари.