17
юли

Гурупурнима 2016 – 18,19 юли

Гуру е този, който ни води от тъмнина към знание и разбиране за нашата истинска природа, който ни учи да различаваме правилното от неправилното, доброто от злото, чрез решителност и ясното на нашия ум, който ни води по пътя на не привързаност и свобода на духа, който създава в ума усещане за хармония и баланс.

Да се почита Гуру  по време на юлското пълнолуние е древна традиция останала  в Индия от древността и до наши дни.Това е празник, по времето на който хиляди се преклянат в краката на своя духовен учител, но това е и празник за ученика, защото тогава той си припомня с ясното съзнание, че да си ученик, трябва винаги да носиш огъня на търсещия, на приемащия уроците на живота, с разбиране за илюзиите и неправилните си егоистични умствени програми.

Това е ден, в който  ние учениците си даваме сметка , че смисълът на човешкия живот е да служим и помагаме на другите, да следваме светлия житейски път на нашия духовен учител. Това е ден, в който енергията на хиляди просветлени духовни същества се спуска над Майката Земя и ни помага да осъзнаем нашата Божествена природа.

По житейския път ние срещаме много учители, които ни вдъхновяват и променят.Във всяко човешко същество съществува този елемент/таттва/,наречен Гуру таттва, във всеки от нас го има, но когато човек съзнателно започне своето   духовно пътуване, Гуру е този,  който преди теб е изминал този път, койте е преодолял всички трудности по този път и може да те води с лекота. Разбира се, той няма да свърши нищо вместо теб, работата по преодоляване на егото е лично дело, затова и пътуването е дълго………..

Тази година Гурупурнима ще отбележим на 18 и 19 юли. На 18 от 20 до 21.30 часа в йога студио „Мудита“ще сътворим гуру янтра с цветен ориз и ще гледаме вдъхновяващи сатсанги с нашият Парам Гуру Свами Сатянанда. Във вторник в 5.30  до 7.30 часа в йога студио“ ОМ“ със специална програма и хаван/огнена церемония/ ще празнуваме и ще се свържем с енергията на нашите учители.

Йога студио Мудита  – www.yogamudita.com

Йога студио ОМ- www.om-plovdiv.com

Вход: свободен