30
апр.

Пясъчна мандала- сътвори промяната 16.05. от 17 до 19 ч.

Пясъчна мандала- сътвори промяната

Неделя 16 май от 17 до 19 часа

Йога студио ОМ – ул.Богомил 31, етаж 2

С предварителто записване- групата е от 10 човека

Мандала означава   Свещен кръг. Кръгът като символ на Божествената безкрайност, без начало и край, в него е събрана в концентрирана форма космическата енергия, кръгът е нейното тяло, в което тя се проявява.

Създаването на пясъчна мандала е древна източна практика, началото е в Индия, по- късно пренесена от будиските монаси в Китай, Япония и цяла Азия, а в последните няколко десетилетия е разпространена в целия свят като средство за  дълбока  концентрация и медитация .

Личната пясъчна мандала е творчески процес, където творящият мисли с  образи, като средство за постигане на абстрактна концентрация. Концентрацията върху тези образи изгражда връзка между създателя и създаденото, защото това е личната енергия на творящия, която е свързана с определено състояние на съзнанието му.

Самият акт на начертаването на мандалата и оцветяването й учи ума как да се концентрира и да бъде целенасочен, а самият процес  изисква акуратност, точност, дисциплина, концентрация, сръчност и търпение.

Физиолозите са забелязали, че боравеното с геометричните форми и фигури- кръгове, триъгълнци, квадрати и други подобни е работа на дясното полукълбо на мозъка т.е. изработването на мандалата активира дясното полукълбо, което е визуално и невербално.

По този начин сътворяването на мандалата се превръща в процес на динамична медитация, която увеличава вътрешната тишина и покой.

Пясъчната мандала, която всеки от вас ще сътвори ще се превърне в едни процес на освобождаване, в днешните времена на толкова натрупано външо напрежение и тревожност за здравето ни, за живота ни, за оцеляването на семействата ни, всеки от вас ще даде воля на тази енергия да се освободи и намери външен израз в пясъчната мандала. В края, когато сътворването е завършено, с няколко движения ще разрушим сътвореното от пясък, символично, този процес ни напомня за преходността на материалния свят и ни учи на непривързаност.

Това ще ни напомни още веднаж, че всичко има начало и край, че нищо не е вечно, че идва и отминава.Това, което ще ни остане след този процес, е състоянието на вътрешно спокойствие, тишина и мъдрост.

Пясъчната мандала се рисува върху картон, след това формите се изпълват с оцветен пясък чрез специално ръчно направени фунийки наречени чакпури. Пясъкът, който се използва  е оцветен в над 25 различни цвята.Практиката започва с  теоритична част за формите и цветовете, след това има кратка Йога Нидра, за около 20 мин.и след нея започвате да творите.

Участие само с предратилно записване на тел.0878 300 250

Такса за участие с включени материали е 20 лв.

/внася се в деня на заниманието/.

Водещ на практиката: Лора Тодорова-Лалита, дългогодишен преподавател по йога, с интереси в йога и тантра.